Buğday çiminden elde edilen sıvı bir mucize değil, ama düzenli
tüketildiğinde elde edilen sonuçlar mucizeler yaratıyor. Buğday çim suyu
hakkında yazılan kitaplar olduğu gibi, faydalarından bahseden gazete haberleri
ve televizyon programları da günden güne artmakta. Kabul ediyorum, tadı ilk denemede
çok lezzetli değil, fakat zamanla o kadar alışılıyor ki, sanki güne buğday çim
suyu tüketerek başlanmazsa sabah, sabah olmuyor.
Şimdi, bütün bu girizgahtan sonra asıl meseleye gelelim; evde buğday
çimi nasıl filizlendirir bir kaç önerimizi paylaşalım.
Buğday Filizlendirme
Buğday tohumu: Bu tohumları organik pazarlarda ve organik ürünler satan dükkanlarda
bulabilirsiniz. Aman dikkat: ziraatte kullanılan buğday tohumları ilaçlı
olabilirler. Unutmadan aşurelik buğday çimlenmiyor.
Toprak: Fidanlıklar toprak satıyor. Yine
de ilaçsız olduğundan emin olun.
Saksı: Büyük derin saksıların altlıkları oluyor, ben onu kullanıyorum. Fidanlıklardan
temin edebilirsiniz. Benim kullandığım saksı altlığı 380 x 900 x 50 mm boyutlarında.
Su
Çim suyu çıkartıcı: Piyasada hem otomatik hem de manuel (Lexen marka) olarak bulmak mümkün. Ben
Arçelik’in yeni elektrikli modelini aldım, ancak firmanın ne kadar iyi bir makinaya sahip
olduğundan ne kadar haberi var gerçekten merak ediyorum. Sorduğumda pek bilgileri yoktu. Açıkçası almadan önce
tereddüt ettim, acaba çim suyunu çıkarır mı diye ama gerçekten bugüne kadar
kullandığım meyve-sebze suyu sıkma makineleri arasında en başarılı olanı şu an
kullandığım makine. Çünkü diğerlerine göre daha fazla
meyve ve sebze suyu elde edebiliyor ve
daha az posa çıkartıyor. Sadece meyvelerin değil; sebzelerin de
suyunu sıkma özelliğine sahip olan bu ürünle maydanoz, dereotu, nane, lahana, havuç suyu, ıspanak
suyu vs. elde edebilirsiniz.
Bu makinenin neredeyse bire biri Coway marka olarak
üretilmiş. Ben Coway kullanmadım, fakat Amerika’da çok
kullanıldığını duydum. Elbette tercih edebilirsiniz ancak Türkiye’de fiyatı
biraz tuzlu:)
Türkiye’de satılan manuel bir makine de var; Lexen Healthy Juicer marka
adıyla, Hippocrates İnstitute’un geliştirdiği bu model, duyduğuma göre başarılı
bir alet. Temizlemesi de çok kolay, demir
parça içermediği için oksidasyon olasılığı yok ve sebze-meyvelerin besin maddeleri hasar görmüyor.
Peki neden suyunu sıkmamız gerekiyor diye soranlar olabiliyor. Sadece buğday çimi çiğnesek yeterli olmaz mı? Hayır, çünkü vücudumuzun ihtiyacı olan çim suyu kadar buğday çimi çiğneyemiyoruz, üstelik içindeki lifleri sindirmek midemizi zorlanabilir.
Tohumları önce iyice yıkayalım ve10-12 saat boyunca bol suda bekletelim.
İlk bir kaç saat geçtikten sonra suyu çekip, biraz şişiyorlar.
Filizlendirme:
Tohumları yine sudan geçirelim sonra bir kavanoza koyalım ve ağızını
tülbentle kapatıp lastikle bağlayalım. 45 derece, ağızı aşağı gelecek şekilde 1,5 - 2 gün bekletelim. Bazıları bu
işlemi atlıyorlar, suda beklettikten sonra toprakta zaten filizlenecek diye,
ama bence kavanozda filizlendirmek daha
hızlı sonuç veriyor.
Ekim:
Saksıya 4 cm kalınlıkta toprak koyalım, ve tohumları birbirlerine
değecek şekilde üstüne serpelim.
Tohumların üstüne süzgeçle çok ince tabaka toprak eleyelim ve onun üstüne aynı
saksıdan bir tane daha yerleştirelim. Bunun amacı da toprağın çabuk kurumasını
engellemek. Ama koymak şart değil. Filizler ortaya çıkınca kapatmamıza gerek kalmayacak.

Sulama:
Günde bir kere sulamak yeterli oluyor, ben fısfıslı şişe kullanıyorum.
Böylece sulamayı daha eşit bir şekilde yapmayı başarabiliyorum. Eğer toprakta
beyaz küf görürseniz, küçük bahçenizi hemen temiz havaya çıkartın ki, biraz
‘nefes’ alsın :).
Yaklaşık 1 hafta sonra da çimimiz kullanılabilecek hale geliyor,
istediğimiz miktarda makasla kesip suyunu çıkartabiliriz.
Toprağı tekrar kullanmak isterseniz önermem çünkü çok verimli olmuyor. Her
seferinde yeni toprak almak daha iyi sonuç veriyor. İşin bu kısmı biraz
zahmetli. Macaristan’dan sipariş verdiğim topraksız filizlendirme setini dört
gözle bekliyorum. Yine de topraktan daha fazla mineral aldığını biliyoruz.
Açıkçası zahmetli olsa da besin değeri daha yüksek olduğundan bu geleneksel yöntem
daha iyi.
Hazır satılan filizlendirme setleri de var, iki tane tepsi üst üste; biri
delikli, diğeri normal. Bunun için buğday tohumu ve filtrelenmiş suyun dışında
başka ihtiyacımız yok. Kullanımında küflenme ve kurulama olmuyor. Her hangi bir
tohum filizlendirilmesi için de çok uygun; ayçiçeği, susam, hardal, arpa,
soğan, kabayonca, turp vs.
Çim suyu için her sabah içmek istediğimiz miktarda çimi kesiyorum, ama eğer sararmaya başlarsa
hepsini kesip buzdolabında bir hafta muhafaza ediyorum.
Unutmadan söylemeliyim; taze çim suyunu hemen, yarım saat içinde
tüketmek gerekiyor, yoksa içindeki besin maddelerinin önemli bir kısmı
kayboluyor.
Aç karnına ve günde sadece 30 ml. içilmesi öneriliyor. Ama ilk başta
dikkat edilmesi çok önemli, çünkü çim suyu çok ciddi detoks etkisine sahip, baş
dönmesi, mide bulanması, halsizlik, uyku yapabilir. Vücudumuzu çim suyuna yavaş
yavaş alıştıralım. Bu yan etkiler zamanla kaybolacak ve sadece olumlu etkisini
hissedeceksiniz. Yani daha fazla enerji ve daha sağlıklı bir hayat!
Ben Iowa City, ABD'de bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim, hastanede yönetimin internette nasıl çalıştığını ve bu yıl için insan organlarını alıp satması için tekrar başladığımız fırsatını verdim. Böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postadan bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımızı iyi bir miktarda parayla ödüllendiriyoruz ve Organlarda uzmanız. Cerrahide ve donör olarak risk yoktur. o.
YanıtlaSilVe bu bizim e-postamız:
iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.