Eğer haşhaşın bambaşka bir halini görmek
istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Hamur yok, yumurta yok, un
yok, şeker de yok. Tatlandırıcı olarak
sadece bal var. İşin aslına bakarsanız malzeme olarak da haşhaş, elma ve bal
dışında fazla bir ihtiyacınız olmayacak. Ve bu kadar az ve basit malzemeyle
elde ettiğiniz lezzete inanamayacaksınız! Ben bu tarifi ilk defa yediğimde ne
yaptığıma inanamazsınız! Aslında tarifi Macaristan’dan gelen misafirlerimiz için
denemek istedim. Ve bir gün misafirler İstanbul turu için çıktıklarında onlara
yemek hazırladım. Fakat şeytan mı dürttü nedir, tatlının tadına bakayım dedim.
İşte ne olduysa o anda oldu; nedense onlar bu tatlıyı hiç göremediler:) Bir dilimi Elvan için, diğer dilimi de eşim
için zar zor ayırdım. Elvan, spordan dönüşte yemiş ve çok sevmiş. Hatta
yarısını annesine verirken eli titremiş! Eşim ise bu bir dilim tatlı
karşışığında öyle güzel kareler çekti ki, anlayın artık tarifin gücünü:)
İşte Malzemeler:
Tarifi hazırlamaya başlamadan önce elimizde
hazırlanmış ve ebatları 20x20 cm büyüklüğünde meyve pestilimiz olmalı. Kullandığım
pestili ben iki defa yapmak zorunda kalıyorum, çünkü kızlarım gizli gizli tüketiyorlar!
Pestilin tarifini bu linkte bulabilirsiniz:
Pestilin tarifi
Haşhaş harcı için:
200 gr. haşhaş
100 gr. bal
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1 çay kaşığı vanilya yada vanilya çubuğunun
içindeki tohumlar
Elmalı harcı için:
200 gr elma
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tarçın
Pestili ben normal fırın tepsimde yapıyorum (dileğim
tez zamanda sebze meyve kurutma makinesine kavuşmak!). Hazır olan pestili dört
eşit parçaya kesiyor ve ondan üçünü bu tarifte kullanıyorum, kalan bir
parçayı da iki saniyede minik eller aşırıyor:) Aman mutfak farelerine dikkat!
Haşhaşın hazırlaması biraz uzun sürüyor ama inanın buna değer. Haşhaşı 4-5 saat suda
bekletiyoruz (sindiriminde yardımcı olan enzimleri engelleyen maddelerden bu
şekilde kurtulmuş oluyoruz). Sonra suda beklettiğimiz haşhaşı bir kaç kere
sudan geçiriyoruz, süzüyoruz ve bir tepside serperek kurutuyoruz (ben bu işlemi
fırında 45 derecede yaptım, birkaç saat sürüyor, ara sıra ters yüz ederek
işlemi hızlandırabiliriz). Sonra kahve öğütme makinesinde öğütüyoruz, limon
kabuğunu, vanilyayı ve balı ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
Elmaların yarısını büyük delikli, öbür
yarısını da daha ufak delikli rendeden geçiriyoruz. Ne kadar tatlı olduğuna
göre bal ekliyoruz. Tatlı elmaya daha az bal, daha fazla limon suyu, ekşi
elmaya biraz daha fazla bal ve daha az
limon suyu koyabiliriz. İyice karıştırıyoruz ve süzgece koyup fazla
suyunu akıtıyoruz. Bu işlem bir saat sürebilir. İyice akıtmamız çok önemli
yoksa elma harcımız haşhaşı fazlasıyla ıslatacaktır ve tatlımızın görüntüsü çok
çekici olmayabilir.
Tarçını da ekleyip harcımızı karıştırıyoruz.
Şimdi sıra tatlımızın hazırlamasının son
adımında.
Bir tepsiye ya da dikdörtgen tabağa bir dilim
pestili koyuyoruz, üstüne haşhaşlı harcının
yarısını sürüyoruz. Bunun üstüne bir pestil daha, onun üstüne iyice
akıtmış elma harcını sürüyoruz. Son pestilimiz elmanın üstüne koyalım ve en son
kalan haşhaşı eşit bir şekilde serpelim. En az bir saat buzdolabında bekletelim
ki pestiller yumuşasınlar. Sonra dilimleyip sevdiklerimizi sevindirelim!
Kaynak: Gitta Lénárt Elő ételek könyve
Kaynak: Gitta Lénárt Elő ételek könyve
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder