Evde meyve pestili nasıl yapılır?
Pestil, Anadolu
topraklarında uzun yıllardır çok iyi bilinen ve gayet de sağlıklı bir
tatlı. Bizim ülkede, yani Macaristan’da ise ancak yeni yeni keşfediliyor. En
azından benim çocukluğumda böyle bir tatlı hiç
hatırlamıyorum. Olsaydı unutmazdım!
Oysa şimdilerde
Macaristan'daki pek çok evde meyve kurutma makinesi de var. Benim pestil
maceram bir memleket ziyareti sırasında annem sayesinde
başladı. Birlikte birçok tarif denedik ve hem biz hem de çocuklar elde
ettiğimiz sonucu afiyetle yedik. Sonra eve, yani İstanbul’a döndük. Ve tabii
ortalıkta meyve kurutma makinesi yoktu. (Eskiden ekmek makineleri de öyleydi
yaaa, Budapeşte’de bol bol ev ekmeği yiyince İstanbul’da sadece anlatması
kalırdı, sonra her eve ekmek makinesi girdi, ve şimdi ben şahsen hiç
kullanmıyorumJ) Pestilimize geri dönersek: biz de Elvan ile hazırladığımız (daha
doğrusu bütün meyveleri Elvan soydu ve dilimledi, bana sadece miksere koyma işi
kaldı:-) ilk meyve
karışımını fırına koyduk ve heyecanla beklemeye başladık ve bekledik,
bekledik, bekledik, akşam oldu yattık, sabah oldu uyandık, pestilimiz
hala yumuşaktı! Bu arada bütün çabalarımızı canı gönülden destekleyen
eşimin elektrik faturasının ne kadar geleceğinden hiç haberi yok.
Tabii o an bunları düşünmüyorum, sadece sonuç gözümün önünde; annemde yediğimiz pestillerin
tadı ağızımda ve herkese fırından çıkacak pestilin ne kadar muhteşem
olacağını anlatıyorum.
Yine akşam
olunca artık dayanamadım, fırını kapattım, ilk ‘fırın pestilimi’ çıkardım ve
sonuç tabii hayal kırıklığı. Görünüş olarak korkunç olduğunu söyleyebilirim, ama
tadı fena değildi. Özellikle eşime ikram ettim, harcadığım elektrik
karşılığında telafi edeyim diye. Hiç itiraz etmediği gibi bayıla bayıla yedi!
O
günden beri tarifimiz iyice oturdu ve artık rahatlıkla size sunabiliriz.
MALZEMELER
Bir
normal tepsi büyüklüğünde olan pestil için
600-700
g meyve karışımı (temizlenmiş, çekirdekleri çıkartılmış)
Meyveleri
temizledik (yada bir arkadaşına temizletiyorsun, ki bu çok daha pratik
oluyor:) ve miksere koyduk. Homojen olana kadar mikseri çalıştıralım. Şanslı
olanlar meyve kurutma makinesinin yapışmaz yüzeyine eşit bir şekilde
yerleştirip 1 saat 60 derecede, sonra da 42 derecede 8 saat kurutuyorlar. (yine
enzimlere dikkat ederek bu dereceyi ayarlıyoruz)
Benim
gibi fırını olanlar ise tepsiye silikon pişirme altlığı (bu da reklam
gibi olacak ama söylemem lazım, Tschibo’dan aldım) koyup üzerine meyve
karışımını eşit kalınlıkta olacak şekilde seriyorlar. Ben 45
dereceye ayarlayıp fan çalıştırıyorum ve fırının kapağını bir santim açık
bırakıyorum, böylece meyvanın pişme sırasında nemi çıkıyor. 10-12 saat sonra
pestilimiz hazır sayılır, ama yine elimizle kuruyup kurumadığını kontrol
edelim.
Şimdi
sıra kullanabileceğimiz meyvelerde:
kışın
da her yerde satın alabildiğimiz meyvelerden en popüler, muz-elma-ayva
olabilir. Ama herkes kendi damak zevkine göre bu malzemeler değişebilir.
nar-elma-zencefil
ananas-elma
elma-erik-tarçın
armut-elma
çilek,
üzüm, portakal, mandalina, kayısı, şeftali vs.
Bir dahaki sefere de bu pestillerden ne kadar değişik
tatlıların hazırlayabileceğimizi anlatacağız, mesela bir krebe ne
dersiniz?
Kaynak: http://gittarawfood.blogspot.com/2009/12/gyumolcslapok.html
Kaynak: http://gittarawfood.blogspot.com/2009/12/gyumolcslapok.html
Sevgili yaramaz teyzecigim, saglikli bir gida olan pestili maalesef ki ne kadar zararli olduklari yakin zamanda ortaya bir suru hastaliklarla cikacak silikon kaliplarla yapmis olmaniza uzuldum:((( onun yerine beyaz temiz bir tulbent benzeri bez kullanmanizi oneririm:-)
YanıtlaSilEvet, çok haklısınız, ben de alternativ seçenekler araştyırıyorum, tavsiyeniz için teşekkür ederim, deneyeceğim!
YanıtlaSil12 saatte o fırın kaç tl elektrik yakar hiç hesapladınız mı her şey tamamda bunu anlamıyorum
YanıtlaSil