Zencefilli portakal-mandalina-nar suyu
Şimdi, mutfağımızdaki bütün malzemeler taze ve
hazır elimizin altındayken onlardan faydalanmak hem çok kolay hem de bu
mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminlerle dolu oldukları için gerçekten
çok faydalı.
Portakal’dan fışkıran sağlık!
Portakal sindirime yardımcı olmasının yanı
sıra iştah açıcı ve kan temizleyici özelliğine sahip. Öksürüğe karşı da oldukça
etkili. Sadece suyunu içmeyip meyveyi bütün olarak tükettiğimizde kabuğun iç
kısmında yer alan beyaz yumuşak dokunun içerdiği pektin sayesinde yağların
emilmesi bloke oluyor ve kolesterolu düşüyor! Mandalina, portakal ve limon gibi
bütün turunçgilleri düzenli tükettiğimizde bu meyvelerin suyu midemizdeki bir
enzimin (GSHS-tranferaz) etkisini destekleyip, kanserojen maddelerin zararlı
etkisini azaltıyor.
Ayrıca, annelerle paylaşmak isterim;
çocukların yemesi kolay olduğu için daha çok tercih ettikleri mandalina hemen
hemen portakalla aynı etkilere sahip!
Nar; mucize meyve!
İncil’de Mozes’in kitabında ve daha pek çok
mitolojik hikayede nara rastlanabiliriz. Bugünlerde de her yerde bu meyvenin
faydasını anlatan yazılar çıkıyor. Tam da mevsimindeyken tüketmemekle büyük
hata yaparız. Youtube da nasıl açtığına dair değişik videolar va, bence
izlemelisiniz.
Antioksidan içeriği portakal, yeşil çay,
kırmızı şarap ve yabanmersinine göre üç kat daha yüksek olan narın
aterosklerozun (yani damar sertleşme) tedavisinde gösterdiği yararların
keşfedilmesi onun ilk olarak 2000 yılında bilim adamlarının araştırmalarına
önemli bir hedef olmuş.
En çok antioksidan içeren meyveler listesinde
5. sırada (aklınızda olsun birinci sırada goji duruyor) olduğunu da söylemek
isterim.
Düzenli tüketirsek kötü kolesterolü (LDL) düşürebiliriz, iyi kolesterolü (HDL) de yükseltebiliriz.
Düşünün ki, damarlarda toplanan plakların
büyüklüğünü bile azaltabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre bir sene
içerisinde günde 50 ml konsantre nar suyu alındığında boyun damarındaki daralma
%35 oranında azaldığını görmüşler.
Narda bulunan ellag asidin sayesinde prostat,
meme, cilt ve akciğer kanserinde olumlu etkisini görülüyor, kanser hücrelerin
çoğalmasını hem durduruyor, hem yok ediyor, hem de oluşmuş kötü hücreleri bloke
ediyor.
Östrojene benzeyen bir madde içerdiği için
menopoz belirtilerini ve sıkıntılarını azaltıyor, depresyona ve kemik erimesine
karşı da etkili olduğu söyletiler arasında olan nar, iltihap önleyici
özelliğinin yanında mantarlara, virüslere ve bakterilere karşı da etkisini göstermiş.
Mesela bağırsak mantarı, candida çoğalmasını engelliyormuş.
Ben narın faydalarından sadece bir kaç
tanesini yazdım, çünkü saymakla bitecek gibi değil! Sırf bunun için Nar blogu
açmak lazım:) Fakat kesinlikle araştırmaya değer.
Son olarak şunu söyleyelim; sadece nar için
değil, bütün meyveleri lütfen olabildiğince mevsiminde ve taze tüketelim, çünkü
nar başta olmak üzere, çoğunun pişirmesi kesinlikle önerilmiyor. Mesela narı
yoğurda, müsliye karıştırabilirsiniz. Ayrıca kulağa inanılmaz geliyor ama
nardan sirke, şarap üretiliyor, hatta dondurma bile yapılıyor.
Noel hediyem olan meyve sıkacağından
faydalanarak bugünlerde bol bol nar suyu tüketirken Türkiye’de bol bol bulunan
bu sihirli meyveyi ve faydalarını sizlerle de paylaşmak istedim.
Son bir öneri: Bir tane portakal, bir
mandalina ve bir narı sıkalım, içine de taze zencefil dilimi koyalım. Ben
zencefil tadını çok sevdiğim için yoğunlaşmasını sağlamak adına biraz eziyorum,
tadı daha belirgin oluyor.
Afiyet olsun,
sağlık olsun size!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder