12 Nisan 2014 Cumartesi

Glutensiz Susamlı Kraker




Çocukluğumda bu dilimi hep annem alıyordu bana, hem de şehrimizde ayda bir Pazar günü düzenlenen büyük pazarda. (Bu da çok ilginç Pazar günü ve alış veriş yaptığımız pazar yeri Macarca da aynı anlama geliyor: Vasárnap ve Vásár) Ayrıca büyüyünce bunu yediğimde hep Türkiye’yi hatırlatıyordu, çünkü başka bir tatlıyla hep aynı yerde satıyorlardı ve o öbür tatlının ismi Türk Balı’ydı... sarı renginde, blok halinde satılan ve korkunç yapışkan bir tatlıydı, ismi nereden geldiyse...  Şimdi yemeye çalışsam herhalde dişlerimin yarısı içinde yapışık kalır.

Ama bu susamlı dilimin şimdi nasıl evde yapıldığını paylaşmak istiyorum.


Malzemeler:
1 bardak susam
½ bardak ayçiçeği çekirdeği
¼ bardak bal
azıcık su

Balı suyla karıştırıyoruz, sonra tohumları ekleyelim ve homojen hale gelene kadar iyice karıştıralım. Sonra bu karışımı kurutma makinesinin yapışmaz yüzeyine 1 cm kalınlıkta yerleştirelim. Bir plastik bıçak yardımıyla dilimlere ayıralım. 42-43 derecede iyice kurutalım. Bu tarafı kuruduysa dilimleri ters çevirelim ve kurutmaya devam edelim. Kurutma makinesi yoksa, fırını da kullanabiliriz, yine en fazla 45 derecede.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder