Çocukluğumda bu dilimi hep annem alıyordu bana, hem de şehrimizde ayda
bir Pazar günü düzenlenen büyük pazarda. (Bu da çok ilginç Pazar günü ve alış
veriş yaptığımız pazar yeri Macarca da aynı anlama geliyor: Vasárnap ve Vásár)
Ayrıca büyüyünce bunu yediğimde hep Türkiye’yi hatırlatıyordu, çünkü başka bir tatlıyla
hep aynı yerde satıyorlardı ve o öbür tatlının ismi Türk Balı’ydı... sarı
renginde, blok halinde satılan ve korkunç yapışkan bir tatlıydı, ismi nereden
geldiyse... Şimdi yemeye çalışsam
herhalde dişlerimin yarısı içinde yapışık kalır.
Ama bu susamlı dilimin şimdi nasıl evde yapıldığını paylaşmak
istiyorum.
Malzemeler:
1 bardak susam
½ bardak ayçiçeği çekirdeği
¼ bardak bal
azıcık su
Balı suyla karıştırıyoruz, sonra tohumları ekleyelim ve homojen hale
gelene kadar iyice karıştıralım. Sonra bu karışımı kurutma makinesinin yapışmaz
yüzeyine 1 cm kalınlıkta yerleştirelim. Bir plastik bıçak yardımıyla dilimlere
ayıralım. 42-43 derecede iyice kurutalım. Bu tarafı kuruduysa dilimleri ters
çevirelim ve kurutmaya devam edelim. Kurutma makinesi yoksa, fırını da
kullanabiliriz, yine en fazla 45 derecede.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder