11 Haziran 2013 Salı

ÇÖREKOTLU PEYNİR

Evde peynir yapmak mümkün müdür diye hep aklıma gelirdi ama açıkcası denemeye cesaret edememiştim. Zaten yoğurt bile kolay kolay tutmuyordu. Zira malumunuz içine su katılmamış süt bulmak hiç kolay değil.
Geçenlerde İzmit'e gittiğimizde bizi misafir eden Gül Hanım öyle güzel bir peynir ikram etti ki, açıkcası evde peynir yapımını denemek farz oldu. Gerçi bu vereceğim tarif Gül Hanım'ın değil. Onun tarifinde sütü iki gün kadar dışarıda ekşitiyoruz ve biraz tuz ekliyoruz. Oysa şimdi vereceğim tarifte ben tuzu unuttum!




Malzemeler:
2 Kilo süt ( inek ya da keçi fark etmez )
2 Adet limon
Göz kararı tuz
1 Çay kaşığı çörekotu

Hazırlanışı: Sütü kaynatıyoruz. Sonra iki limonun suyunu sıkıyoruz ve sütü iyice karıştırarak içine tuz ve limonu da ekleyip, tencerenin kapağını kapatıyoruz. 12 saat kadar sonra içine çörekotumuzu da ekleyerek ince bir süzgeçten geçirdiğimiz karışımı bir tülbelt içinde iyice sıkıp peynirimize form veriyoruz.
Son olarak da bu formda kalabilmesi için üzerine ağır bir cisim bırakıyoruz. 12 Saat sonra yenmeye hazır, katkısız ve nefis bir peyniriniz olacak. Bu tarife istediğiniz otu ekleyebilirsiniz. Mesela adaçayı, kekik, karabiber hatta biberiye ilginç olabilir.

1 yorum:

  1. Peynir yapımını sevdirmek aynı zamanda peyniri de sevdirir. Özellikle çocuklar için peynir atölyesi de diye bir linki paylaşma istiyorum.
    http://www.peynirrehberi.com/Peynir-Atolyesi,DP-106.html

    YanıtlaSil