10 Aralık 2012 Pazartesi

BU YOLCULUK NEREYE?

2000 Yılında Londra'ya ilk gidişimde güzel bir tesadüf sonucu yakın dostum Victor Ananias'da Ashoka'nın toplantısı için şehre gelmişti. Üç gün boyunca Londra'da beraber gezdik, onun sağlıklı restaurantlarla ilgili araştırmalarına tanık oldum. Hatta onun sayesinde hala bayıldığım yerlerden biri olan FOOD FOR THOUGHT ile tanıştım. Aslında gördüklerim bana hiç yabancı değildi çünkü Türkiye'de özellikle Ege bölgesinde az haşlanmış, hatta çiğ otlar, zeytin, incir, badem, keçiboynuzu gibi ağaçtan toplandığı gibi tüketilen yiyecekler çok kullanılır. Victor ve ben  o mutfağın çocuğuyduk nihayetinde.
Şehirde böyle bir mutfak biraz emek ve kararlılık istiyor. Yine de tamamı çiğ ve henüz toplanmış olamazsa da sebze ve meyvelerin önemli bir kısmını bu şekilde bulmak mümkün. Tabii en başta söylediğimiz gibi biraz emek harcamak lazım. Mesela pazarcılarla sohbet etmeye ne dersiniz? Bakalım ürünler kendi bahçesinden mi? Acaba kendi çocukları için de aynı domatesi mi kullanıyor?
Sebze ve meyvalardan hem yemeklerimizi, hem içeceklerimizi, hem de tatlılarımızı  kolayca hazırlayabiliriz. Üstelik pişirmek için zaman kaybetmeden!
Tariflerimizin arasında pazardan alır almaz hemen yapabileceğimiz yiyecek ve içecekler de var, biraz daha zaman harcayarak, örneğin kurutarak elde edebileceğimiz tarifler de.
Ayrıca çiğ meyve ve sebzelerde bulunan enzimler sindirim sistemimizin çalışmasında çok önemliler. Çünkü pişirmekle kaybolmayıp, olumlu etkilerini vücudumuzda hemen  gösteriyorlar. Pişmemiş yemeklerle vücudumuza faydalı enzimler giriyor ve midemizin üst kısmında hemen harekete geçebiliyorlar. Bu nedenle pişmemiş yiyecekler sayesinde vücudumuzu daha az yoruluyor. Böylece bu çok değerli makineyi gereksiz yere çalıştırmamış oluyoruz.

Kısacası sağlıklı tariflerle yapmaya çalıştığımız şey mutfağımızı daha bilinçli seçimlere yöneltmek. Bu noktada sadece tarifleri değil, neden bu tarifleri tercih etmemiz gerektiğini de anlatmaya çalışacağız. 

Bu blogun kurucularından ve fikir annesi olan sevgili Agi'nin hem eğitimi, hem de kendi kızlarının ve eşinin sağlığına gösterdiği özen sonucunda yıllar içinde o kadar biriktirdik ki sonunda öğrendiklerimizi paylaşmaya karar verdik. Çünkü hepimizin, zaman zaman duyduğu, değerli ve hayatımız için önemli bilgileri derli toplu bulamamak gibi bir derdimiz var. Umarız bu blogda biz kendi sorularımıza cevap ararken, siz de faydalı bilgilere ulaşmış olursunuz.

Bizim yolculuğumuz bundan uzun zaman önce Agi'nin, büyük kızı Eda Liza için bir noel kurabiyesi pişirmek istemesiyle başladı. Tabii ben bu değerli daveti bayılarak kabul etmiştim. O gece komşuluğumuzun en güzel gecelerinden biriydi. Kağıttan keserek çıkarttığımız kuzu kalıpları o kadar güzel olmuştu ki, biz bile inanamamıştık. Bu kurabiyeleri ve heyecanı daha sonraki noeller takip etti. İki küçük kız ve iki büyük kız olarak uzun yıllar boyunca çok eğlendik. Dikiş diktik, noel ağaçları süsledik. Haşhaşlı çörekleri bayram ve paskalya ve noel sofraları kurduk. Tatillere gittik, partiler düzenledik... Daha neler neler..

Zaman zaman bu eğlenceli anlarımızın fotoğraflarını çektik, masallarını yazdık. Ama kızlar okula başlayana kadar bu paylaşımımızı gerçek bir projeye dönüştüremedik. Aldığımız eğitimler ve çocuklarla ilgili deneyimlerimiz her zaman ikimizin arasında konuşuluyordu ama bir disiplin içinde gerçek bir proje için ancak şimdi doğru zamanı yakalayabildik.

Kısacası bu blog bizim evlerimizden sızan eğlenceli, faydalı, denenmiş ve işe yaradığını düşündüğümüz şeylerden bahsedecek. Agi'nin gıda mühendisliği ve Orff eğitimi, benim arkeoloji ve yoga eğitimim de mutlaka bize özel bir bakış getirecek. Mesela  faydalı enzimleri de anlatabiliriz, ilk tarıma geçen toplulukların beslenme biçimini de! Victor'dan öğrendiğim değerli bir masalı da anlatabiliriz, Macaristan'dan geleneksel bir tarifi de. 

Amaç ruh, beden ve zihin için olabildiğince neşeli ve sağlıklı bir hayat aramak. Ve bu arayışta asıl olanın 'arayıcı' olmak olduğunu hep hatırlamak. Yolda olmanın kıymetini her zaman bilmek.

Bu blog dostlarımız ve tüm arayışta olan yeni dostlarımız içindir. Sağlıklı tarifler de bu yolculuğun en değerli hazinesi!
Bu durumda HOŞGELDİNİZ! 




1 yorum:

  1. bence " SİZ DE BİR YARAMAZ TEYZE OLABİLİRSİNİZ:)" bölümü açıp kendi şehirlerinde bu tip yaramaz teyze cornerları kurmalısınız:)

    YanıtlaSil