26 Aralık 2012 Çarşamba

Hindistancevizi sütü ve diğer mucizeleri


Hindistan’daki inanışa göre her kim bir hindistancevizi ağacı dikerse o kişi, ailesinin tüm gereksinimlerini sağlamış olurdu. Neden mi? Çünkü hindistancevizini inanamayacağınız kadar çok amaçla kullanabiliriz. Dallarının  ucundaki  tomurcuklardan salata yapıp, çiçeklerinin açmasını engelleyerek onlar ‘yaş’ dökerken, bu damlacıklardan kahverengi şeker üretilebildiği gibi, daha sonra bundan  bira veya sirke de yapılabilir. Hintliler hindistancevizinin liflerinden ip, kabuğundan da gayet güzel  süs eşyalarını üretiyorlar. Bunun dışında halı ipliği ve  halat imalatında kullanıldığı gibi, yatak şiltesi olarak da kullanılıyor ve hatta aydınlatmada hem liflerinden fitil yapılıyor, hem de yağından faydalanılıyor. Bu sihirli meyva, kül ile karıştırınca sabun haline geliyor ve tabii ki yemek ve tatlılarda da  sonsuza  kullanım seçeneği var!

Hindistancevizi bağışıklık sisteminin  güçlenmesinde, şeker hastalıklarda ve daha da ilginci detoks diyetlerinde gerçekten çok yardımcı bir besin. Saç ve cilt bakımında, mide rahatsızlıkları, astım,  ve kanser,den korunmada, alerjinin önlenmesinde ve tedavisinde de bir o kadar faydalı.
Ayrıc,  sindirimi çok kolay olduğu için bebekler bile tüketebilir.

Hindistancevizi suyunda asit dengemizi sağlayan alkali maddeler - magnezyum, kalsiyum, kalium ve natrium – bulunuyor, bundan dolayı yaşlanmayı geciktiren özelliklerini de göz önüne alırsak, olabildiğince sık tüketmekte fayda var.  Üstelik protein oranı düşük ve  bu protein vücudumuzda hemen emiliyor. En önemlisi bedenimize yük olmadan sindirime yardımcı oluyor. Suyunda bulunan amino asidin görevi de yağ dokularındaki depolanmamış kurşunun uzaklaştırılması. Bunun için hindistancevizi suyunun tüketilmesi özellikle detoks diyetlerinde tavsiye ediliyor.
Hindistancevizi yağını da soğuk presle  elde edildiğinde, yani hidrojene edilmediğinde sağlıklı bir yağ olarak kullanabiliriz.  Düzenli tükettiğimizde vücudumuza - anne sütünde de bulunan -laurinasit giriyor, ve monolaurana çeviriliyor, bu değerli dönüşümü vücudumuz  grip, uçuk ve bazi  bakterilerin yok etmesine kullanıyor.


Hindistancevizi  sütüne gelince, o da meyvenin olgun etinden elde edilen sıvı.
Artık birçok yerde satılıyor, ama ya pahalı ya da katkı maddelerden dolayı almayı tercih etmiyorum. Hindistancevizi sütünü elde etmenin değişik yöntemler var. Kimi kaynatıyor – böylece tadı daha belirgin-, kimi sadece suda bekletiyor, içindeki değerli enzimler ve vitaminler hasar görmesin diye.
Aslında sadece sütünü içip enzimlerden faydalanmak istiyorsak suda bekletmemiz yeterli. Biz bal, agave  yada xilit ekleyip sade içiyoruz, yada çocuklara şekersiz kakao ile sıcak çikolata hazırlıyorum, tam bounty tadı oluyor! Bu tat yetişkinlerde de bağımlılık yapabilir:)


Malzemeler:
250 g hindistancevizi rendesi (bazen sülfür ile beyazlatıyorlar,  genelde ambalajında yazıyor, ama elbette en iyisi organik hindistan cevizi almak)
700 ml su

Hazırlanışı:
Hindistan cevizi rendemizi en az 4-5 saat suda bekletiyoruz.
Kalan rendeyi temiz su ile blenderden geçiriyoruz. Aslında hindistancevizi sütümüz hazır sayılır, ama isteyen sütün içinde kalan tanecikleri de ince bir süzgeçten geçirebilir.  Süzerken rendeyi iyice presleyip - mesela tülbent bunun için çok uygun - elde ettiğimiz rendenin  tamamen kuru olmasına dikkat edelim.

Eğer yağını da kullanmak istersek, hindistancevizini eklediğimiz suyla beraber 2-3 dakika kaynatalım ve yarım saat bekletelim. Sonra bu karışımı blenderden geçirip süzelim ve hemen arkasında buzdolabına koyalım ki, yağımız soğukta suyun üstünde biriksin.
Bir küçük bilgi daha paylaşmak isterim. Ben bu yağı kış aylarında kızlarımın  kuruyan  dudaklarına sürüyorum.

Hindistancevizi sütünü kesinlikle inek sütü yerine de kullanabiliriz, tahılları pişirirken yada koktellerde de güzel bir tat veriyor. Bir de kahveye ekleyince ayrı bir aroma oluyor. Denemekte fayda var:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder