13 Aralık 2012 Perşembe

Sağlıklı Cips


Sevgili perküsyon arkadaşlarımın dikkatine:)
Sağlıklı mı değil mi, herkes kendi karar versin, ben kızlarıma hazırlarken sağlıklı cips diye adlandırdım, çünkü kızartmadan ve yağ kullanmadan yapılıyor. Hatta vaktiniz varsa malzemesi olan zeytin ezmesini bile evde hazırlayabilirsiniz, çünkü dışarıda satılanlar katkı maddeleriyle dolu. Mesela ben, kayınpederimin geçen sene Bursa’dan çiğ olarak getirttiği, tuzlu su ekleyerek şişelere koyup haftada bir kaç defa çalkalayarak olgunlaştırdığımız zeytini kullandım. Tadı hiç fena değil.  İçine biraz sarımsak, biraz kekik, zeytinyağı, karabiber ve pul biber  de ekledim. Daha da güzel oldu.

Şimdi sağlıklı cipsimizin çok kolay olan yapılışını anlatayım: 

 
2 adet yufka alıyorum, o yufkalar için de  aşağı yukarı 100 gr zeytin ezmesi kullanıyorum. Yufkayı açıyorum ve  bir tarafına ince bir kat ezme sürüyorum, yırtılmamasına özen gösteriyorum ve eğer  büyük kızım yardıma gelmezse bu işi başarıyla tamamlayabiliyorum :) Sonra bu hazırladığım bölümün üzerine yufkanın öbür tarafını kapatıyorum. Tepsilerin boyutlarına göre yufkalara şekil veriyorum, yani tepsiye koyup keskin bir bıçak yardımıyla küçük kareler ve bazen de üçgenler meydana gelecek şeklinde kesiyorum. 180 derecede hafif renk alana kadar pişiriyorum. Soğuduktan sonra hemen afiyetle çıtır çıtır yiyebilirsiniz.
 
Ayrıca henüz denemedim ama zeytin ezmesi kıvamında her türlü malzemeyle yapılabilir diye düşünüyorum. Sarımsaklı peynir ezmesi, ton balıklı bir ezme vs... Deneyenlerden yorum bekliyorum. Haydi afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder