Çikolatanın evde yapılması oldukça kolay. Bu konuda herkesi cesaretlendirmek
istiyorum çünkü sonuç lezzetli ve katkısız bir çikolata oluyor. Malzemeleri biz
kendimiz seçiyoruz, sevdiğimiz ve güvendiğimiz malzemeler kullanabiliriz. Hiç vicdan azabı
duymadan tüketebileceğimiz çikolatamızı hediye olarak da verebiliriz.
Çikolata yapımında gerekli olan malzemeler:
1. Yağ
2. Kakao tozu
3. Tatlandırıcı
4. Tat veren ve dolgu maddeleri: vanilya, badem,
nane, fındık,kuru üzüm
1. Doğru yağ seçmemiz çok önemli. Oda sıcaklığında katı olması
ilk kuralımız. Uygun yağlar arasında hindistan cevizi yağı, kakao yağı, palmiye yağı
bulunuyor.
Gerçek çikolata için ama özellikle kakao yağı kullanmamız
gerekiyor. Eğer çikolatanın çiğ olmasına da dikkat etmek istiyorsak, yani kakao
yağında bulunan yağ asitleri çiğ ve işlenmemiş olsun istiyorsak, o zaman
organik ham kakao yağını almamız lazım.
Çikolatanın tadını kakao yağı yada kullandığımız yağın
kalitesi çok etkiliyor.
2. Kakao tozunun dışında karob tozu (öğütülmüş keçiboynuzu
tozu) da kullanabiliriz. Yani kakao tozu, karob tozu, yada organik kakao tozu
seçerken de onların şekersiz olmasına da dikkat edelim.
3. Tatlandırıcılar: şeker ve suni tatlandırıcılar hariç
herhangi bir tatlandırıcı kullanmayı tercih ediyorum.. Bal, agave şurubu, xilit, stevya.
4. Özel tatlandırma: eğer sütlü çikolataya benzeyen, kremsi
bir kıvam istiyorsak, çikolataya biraz öğütülmüş kaşu fıstığı ekleyelim. Onun dışında
zevkimize göre nane, rendelenmiş limon kabuğu, portakal kabuğu, vanilya ile tatlandırabiliriz.
Fındık, kara buğday taneleri yada kuru üzüm de değişik bir tat veriyor.
Oranlar: Eğer tarifi …. hazırlamak
istiyorsak, kakao yağı (yada başka yağ) ve kakao tozu aynı oranda olsun. Tatlandırmayı
herkes kendine göre ayarlasın.
Kullanılması: Çoğu zaman kalıplara
döküp kullanıyoruz. Mesela paskalya zamanında tavşan, yumurta şekli, Şubatta
kalp şekli verebiliriz. Çikolataya meyveleri sokup güzel bir tabak hazırlayabiliriz,
pasta üzerine dökebiliriz yada küçük tatlılarımızı kaplayabiliriz.
Bitter çikolata
tarifi:
1 bardak eritilmiş kakao yağı
1 bardak kakao tozu
1 yemek kaşığı agave şurubu (yada başka tatlandırıcı)
Hazırlanışı:
Kakao
yağını küçük parçalara ayıralım ya rendeleyelim. Ben rendeyi denedim, ama
çok uğrastırıyor, bıçakla ince ince dilimler kestim, kendiliğinden parçalanıyor. Buharda, kurutma makinesinde yada fırında eritelim. Kakao yağını en
fazla 42
derecede ısıtalım. Fazla ısıtmamak için içinde küçük parçalar oluşunca
ısıtmayı bırakalım,
sonra tamamen eriyene kadar sürekli karıştıralım. Kakaomuzu ekleyelim ve
homojen olana kadar karıştıralım. Sonra istediğimiz şekilde
bal, agave şurubu yada stevya ile tatlandıralım.
Bu tarifi temel olarak kullanabiliriz, buna ihtiyaca göre
badem, fındık, kurutulmuş meyveleri, kurutulmuş ve filizlendirilmiş kara buğday (ve daha neler...) ekleyebiliriz. Resimde gördüğünüz çikolataların birine portakal kabuğu, başka birine kurutulmuş kayısı parçacıkları, deniz konulu olanların içine de tarçın ve xilit koydum.
Kullanılması:
Eğer sırf çikolatalı şekiller yapmayı planlıyorsak,
karışımımızı kalıplara dökelim ve yarım saat için hemen derin dondurucuya
koyalım. Buna kakao yağının aniden donması için ihtiyacımız var, başka
malzemelerden ayrılmaması için zamanı kalmasın. Yarım saat sonra buzdolabının
normal bölümüne koyabiliriz yada hemen servis yapabiliriz.
Hazırladığımız çikolata ile isityorsak meyveleri kaplayabiliriz, yada ben kızımın geçen doğum gününde mozaik pasta yaptım, hamuru hazır olduktan sonra bir noel ağacı şekilli (Mudo'da super seçenekler var) kalıba koydum, çikolatayı hazırladım ve üstüne döktüm. Sonra da çocuklarla beraber süsledik. Partide çocuklar tabii en çok onu sevdiler.
Hazırladığımız çikolata ile isityorsak meyveleri kaplayabiliriz, yada ben kızımın geçen doğum gününde mozaik pasta yaptım, hamuru hazır olduktan sonra bir noel ağacı şekilli (Mudo'da super seçenekler var) kalıba koydum, çikolatayı hazırladım ve üstüne döktüm. Sonra da çocuklarla beraber süsledik. Partide çocuklar tabii en çok onu sevdiler.
Sevgili yaramaz teyzeler,
YanıtlaSilÇikolatayı sizin tarife göre yaptım. Rengi, kokusu, kıvamı mükemmel oldu. Fakat yedikten sonra ağızda yoğun bir yağ tadı ve yağ tabakası kalıyor. Çok ağır bir çikolata oldu. Bu yağ tadını azaltmak için ne yapabilirim? Teşekkürler, kolaylıklar,
Zeynep