14 Aralık 2012 Cuma

Ev yapımı "çiğ" çikolata

Çikolatanın evde yapılması oldukça kolay. Bu konuda herkesi cesaretlendirmek istiyorum çünkü sonuç lezzetli ve katkısız bir çikolata oluyor. Malzemeleri biz kendimiz seçiyoruz, sevdiğimiz ve güvendiğimiz malzemeler kullanabiliriz. Hiç vicdan azabı duymadan tüketebileceğimiz çikolatamızı hediye olarak da verebiliriz.

Çikolata yapımında gerekli olan malzemeler:

1. Yağ
2. Kakao tozu
3. Tatlandırıcı
4. Tat veren ve dolgu maddeleri: vanilya, badem, nane, fındık,kuru üzüm
5. Şekillendirici (artık alabileceğimiz o kadar çok kalıp var ki, seçmek zor oluyor)
1. Doğru yağ seçmemiz çok önemli. Oda sıcaklığında katı olması ilk kuralımız. Uygun yağlar arasında hindistan cevizi yağı, kakao yağı, palmiye yağı bulunuyor.

Gerçek çikolata için ama özellikle kakao yağı kullanmamız gerekiyor. Eğer çikolatanın çiğ olmasına da dikkat etmek istiyorsak, yani kakao yağında bulunan yağ asitleri çiğ ve işlenmemiş olsun istiyorsak, o zaman organik ham kakao yağını almamız lazım.

Çikolatanın tadını kakao yağı yada kullandığımız yağın kalitesi çok etkiliyor.

2. Kakao tozunun dışında karob tozu (öğütülmüş keçiboynuzu tozu) da kullanabiliriz. Yani kakao tozu, karob tozu, yada organik kakao tozu seçerken de onların şekersiz olmasına da dikkat edelim.

3. Tatlandırıcılar: şeker ve suni tatlandırıcılar hariç herhangi bir tatlandırıcı kullanmayı tercih ediyorum.. Bal, agave şurubu, xilit, stevya.

4. Özel tatlandırma: eğer sütlü çikolataya benzeyen, kremsi bir kıvam istiyorsak, çikolataya biraz öğütülmüş kaşu fıstığı ekleyelim. Onun dışında zevkimize göre nane, rendelenmiş limon kabuğu, portakal kabuğu, vanilya ile tatlandırabiliriz. Fındık, kara buğday taneleri yada kuru üzüm de değişik bir tat veriyor.

Oranlar: Eğer tarifi …. hazırlamak istiyorsak, kakao yağı (yada başka yağ) ve kakao tozu aynı oranda olsun. Tatlandırmayı herkes kendine göre ayarlasın.

Kullanılması: Çoğu zaman kalıplara döküp kullanıyoruz. Mesela paskalya zamanında tavşan, yumurta şekli, Şubatta kalp şekli verebiliriz. Çikolataya meyveleri sokup güzel bir tabak hazırlayabiliriz, pasta üzerine dökebiliriz yada küçük tatlılarımızı kaplayabiliriz.

Bitter çikolata tarifi:

1 bardak eritilmiş kakao yağı
1 bardak kakao tozu
1 yemek kaşığı agave şurubu (yada başka tatlandırıcı)

Hazırlanışı:
Kakao yağını küçük parçalara ayıralım ya rendeleyelim. Ben rendeyi denedim, ama  çok uğrastırıyor, bıçakla ince ince dilimler kestim, kendiliğinden parçalanıyor. Buharda, kurutma makinesinde yada fırında eritelim. Kakao yağını en fazla 42 derecede ısıtalım. Fazla ısıtmamak için içinde küçük parçalar oluşunca ısıtmayı bırakalım, sonra tamamen eriyene kadar sürekli karıştıralım. Kakaomuzu ekleyelim ve homojen olana kadar karıştıralım. Sonra istediğimiz şekilde bal, agave şurubu yada stevya ile tatlandıralım.

Bu tarifi temel olarak kullanabiliriz, buna ihtiyaca göre badem, fındık, kurutulmuş meyveleri, kurutulmuş ve filizlendirilmiş kara buğday (ve daha neler...) ekleyebiliriz. Resimde gördüğünüz çikolataların birine portakal kabuğu, başka birine kurutulmuş kayısı parçacıkları,  deniz konulu olanların içine de tarçın ve xilit koydum.

Kullanılması:
Eğer sırf çikolatalı şekiller yapmayı planlıyorsak, karışımımızı kalıplara dökelim ve yarım saat için hemen derin dondurucuya koyalım. Buna kakao yağının aniden donması için ihtiyacımız var, başka malzemelerden ayrılmaması için zamanı kalmasın. Yarım saat sonra buzdolabının normal bölümüne koyabiliriz yada hemen servis yapabiliriz.

Hazırladığımız çikolata ile isityorsak meyveleri kaplayabiliriz, yada ben kızımın geçen doğum gününde mozaik pasta yaptım, hamuru hazır olduktan sonra bir noel ağacı  şekilli (Mudo'da super seçenekler var) kalıba koydum, çikolatayı hazırladım ve üstüne döktüm. Sonra da çocuklarla beraber süsledik. Partide çocuklar tabii en çok onu sevdiler.


1 yorum:

  1. Sevgili yaramaz teyzeler,
    Çikolatayı sizin tarife göre yaptım. Rengi, kokusu, kıvamı mükemmel oldu. Fakat yedikten sonra ağızda yoğun bir yağ tadı ve yağ tabakası kalıyor. Çok ağır bir çikolata oldu. Bu yağ tadını azaltmak için ne yapabilirim? Teşekkürler, kolaylıklar,
    Zeynep

    YanıtlaSil