Geçen ay Budapeşte’ye gittik ve nihayet bizim bloğumuzda verdiğimiz çiğ
tariflerin ‘şefiyle’ yani Gitta ile görüşme fırsatım oldu. Çok heyecanlandım,
acaba onun vereceği workshopla konuya daha fazla mı ilgi duyacaktım? Yoksa
malzemeler ve kullanılacak araç gereçlerden dolayı bu işten tamamen cayacak mıydım? Sonuç olarak yaptığımız ve
tadına baktığımız çiğ yemekler ve tatlılar o kadar güzel, doyurucu ve yapılması
kolaydı ki, ben bu işe daha fazla bulaşacağımı anladım. Tek uğraştıran şey bu tür
yemeklerin ön hazırlığının biraz zaman alması. Bu da gerçek bir sıkıntı
sayılmaz çünkü İstanbul’da zaten bol bol kuruyemiş, kurutulmuş meyve mevcut. Taze
sebzelerimizi ve meyvelerimizi de organik pazarlardan kolaylıkla satın
alabildiğimize göre sorun yok.
Tariflerde kullanılan tohumların
satış kaynağı da zaman içinde talep arttıkça çoğalacaktır, bundan eminim.
Bu tarifi de pestil gibi fırında yada sebze meyve kurutma makinesinde
hazırlayabiliriz.
2 tepsi için gereken
malzemeler:
150 gr. yulaf ezmesi
200 gr. kabaca öğütülmüş kuruyemiş (ceviz, kaju, badem, kabak çekirdeği, ayçiçeği
çekirdeği)
200 gr. kurutulmuş meyve (üzüm, erik, kayısı, yaban mersini)
150 gr. filizlendirilmiş tohum (kara buğday, quinoa (İnkaların kutsal
tohumu)
150 gr. taze rendelenmiş meyve
2-3 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı yağ
tarçın, vanilya, karanfil, portakal yada limon kabuğu (isteğe göre değişir)
Tohumları birkaç üzerlerini örtecek kadar su içinde bekletip,
sonrasında filizlendirelim. Unutmayalım,
filizlenme süresi 24 saat.
Kuruyemişleri ( kaju hariç ) suda bekletelim ki içinde bulunan
enzimleri de aktive eden maddeler çözülmesine yardımcı olalım ve yemeklerimizin
hazmı daha kolay olsun. Yulaf ezmesini 30 dakika suda beklettikten sonra bol
suyla yıkayarak süzgeçte iyice süzelim. Kuru meyveleri yıkayarak büyük olanları
daha küçük parçalar halinde doğrayalım. Taze meyveleri de rendeleyerek bütün
malzemeleri bal ve baharatlarla büyük bir kapta iyice karıştıralım. Baharatın
ve balın eşit şekilde yayılmasına ve iyice karışmasına dikkat edelim. Pişirme
kağıdını iki tepsiye serelim ve üzerine de hazırladığımız karışımı dikkatlice
yayalım.
Fırında kurutmak isterseniz bir saat boyunca 60 derecede kurutuyoruz.
Böylece karışım içindeki nem iyice çıkmış oluyor.
Sonra fırını 45 dereceye ayarlayıp
karışım tamamen kuruyana kadar kurutmaya
devam edelim. Unutmayın bu arada fırının kapağı bir santim açık! Bu sırada da karışımımızı ara sıra ters yüz edelim. Böylece alttaki
nemli kısımla, üst taraftaki kuru bölüm yer değiştirsin.
Kaynak: Lenárt Gitta Élő Ételek Könyve
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder