Bu tarifin
orijinal versiyonunu geçtiğimiz sömestr tatilinde Budapeşte’ye gittiğimde
katıldığım workshopta Gitta ile beraber yaptık. Gitta daha önce hazırladığı
karışımdan bize tadımlık ikram etti ama sonra granolanın kutusunu bizden nasıl
kurtardı orasını hiç hatırlamıyorum!
Size vereceğim
tarife daha önce denediğim bir granolanın tadından esinlenerek 1-2 malzeme de
ben ekledim.
Bu tarifle elde
edeceğimiz granolayı kahvaltılık müslimiz olarak, meyve suyuna yada yoğurda
koyabiliriz. Tadı damakta kalacak kadar güzel olan bu karışım, öğlene kadar
ihtiyacımız olan enerjiyi sağladığı gibi, içerdiği enzimlerle bedenimiz için
çok doğru bir seçimdir. Böylece güne doğru bir besin tüketmenin huzuruyla
devam edebiliriz.
Malzemeler:
(2 tepsi için)
550 gr kuruyemiş (ceviz, badem, kaju)
100 gr
filizlendirilmiş karabuğday
350 gr
taze meyve
100 gr kuru üzüm
ve/veya yaban mersini
3 yemek kaşığı bal
150 gr yulaf
ezmesi
150 gr hindistancevizi rendesi
isteğe göre
baharat (tarçın, zencefil, vanilya, kakao, fırından çıktıktan sonra çikolata parçacıkları de ekleyebiliriz)
Kuruyemişleri
(kaju hariç) 24 saat suda bekletelim, sonra kabaca öğütelim. Karabuğdayı daha önceden verdiğim tarife
göre filizlendirelim. (Burada bulabilirsiniz)
Kuru üzümü, yaban mersini ve yulafı yarım saat suda bekletelim. Sonra suyunu sıkarak nemindem kurtulalım. Meyveleri çekirdeklerinden temizleyip rendeleyelim ya da blenderden geçirelim. Bu tarifte ben muz, elma ve balkabağı karıştırıp kullandım, ama bu karışım evde bulabildiğimiz meyvelere göre değişebiliyor.
Kuru üzümü, yaban mersini ve yulafı yarım saat suda bekletelim. Sonra suyunu sıkarak nemindem kurtulalım. Meyveleri çekirdeklerinden temizleyip rendeleyelim ya da blenderden geçirelim. Bu tarifte ben muz, elma ve balkabağı karıştırıp kullandım, ama bu karışım evde bulabildiğimiz meyvelere göre değişebiliyor.
Bütün
malzemeleri bal ve baharatlarla büyük bir kapta elle iyice karıştıralım. Pişirme
kağıdını iki tepsiye serelim ve üzerine de hazırladığımız karışımı dikkatlice
yayalım.
Bu işi fırında
yapmak isterseniz fırının kapağı kapalı şekilde bir saat boyunca 60 derecede
kurutuyoruz. Böylece karışımın içindeki nem iyice çıkmış oluyor.
Sonra fırını 45 dereceye ayarlayıp karışım tamamen
kuruyana kadar ısıtmaya devam edelim. İyice kuruması için ortalama 10
saat gerekiyor. Unutmayın bu arada fırının kapağı bir santim açık! Ve tabii tam
kuruma sağlamak için karışımımızı ara sıra ters yüz etmeyi de atlamıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder