14 Mart 2013 Perşembe

Ev Yapımı HİNDİSTANCEVİZLİ GRANOLA yani Müsli



Bu tarifin orijinal versiyonunu geçtiğimiz sömestr tatilinde Budapeşte’ye gittiğimde katıldığım workshopta Gitta ile beraber yaptık. Gitta daha önce hazırladığı karışımdan bize tadımlık ikram etti ama sonra granolanın kutusunu bizden nasıl kurtardı orasını hiç hatırlamıyorum!
Size vereceğim tarife daha önce denediğim bir granolanın tadından esinlenerek 1-2 malzeme de ben ekledim.
Bu tarifle elde edeceğimiz granolayı kahvaltılık müslimiz olarak, meyve suyuna yada  yoğurda koyabiliriz. Tadı damakta kalacak kadar güzel olan bu karışım, öğlene kadar ihtiyacımız olan enerjiyi sağladığı gibi, içerdiği enzimlerle bedenimiz için çok doğru bir seçimdir. Böylece güne doğru bir  besin tüketmenin huzuruyla devam edebiliriz.

Malzemeler:
(2 tepsi için)
550 gr kuruyemiş (ceviz, badem, kaju)
100 gr filizlendirilmiş karabuğday
350 gr taze meyve
100 gr kuru üzüm ve/veya yaban mersini
3 yemek kaşığı bal
150 gr yulaf ezmesi
150 gr hindistancevizi rendesi
isteğe göre baharat (tarçın, zencefil, vanilya, kakao, fırından çıktıktan sonra çikolata parçacıkları de ekleyebiliriz)


Kuruyemişleri (kaju hariç) 24 saat suda bekletelim, sonra kabaca öğütelim. Karabuğdayı daha önceden verdiğim tarife göre filizlendirelim. (Burada bulabilirsiniz)
Kuru üzümü, yaban mersini ve yulafı yarım saat suda bekletelim. Sonra suyunu sıkarak nemindem kurtulalım. Meyveleri çekirdeklerinden temizleyip rendeleyelim ya da blenderden geçirelim. Bu tarifte ben muz, elma ve balkabağı karıştırıp kullandım, ama bu karışım evde bulabildiğimiz  meyvelere göre değişebiliyor. 
Bütün malzemeleri bal ve baharatlarla büyük bir kapta elle iyice karıştıralım. Pişirme kağıdını iki tepsiye serelim ve üzerine de hazırladığımız karışımı dikkatlice yayalım.
Bu işi fırında yapmak isterseniz fırının kapağı kapalı şekilde bir saat boyunca 60 derecede kurutuyoruz. Böylece karışımın içindeki nem iyice çıkmış oluyor.
Sonra fırını 45 dereceye ayarlayıp karışım tamamen kuruyana kadar ısıtmaya devam edelim.  İyice kuruması için ortalama 10 saat gerekiyor. Unutmayın bu arada fırının kapağı bir santim açık! Ve tabii tam kuruma sağlamak için karışımımızı ara sıra ters yüz etmeyi de atlamıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder