12 Mart 2013 Salı

ÇİĞ KETEN TOHUMU EKMEĞİ


İlk yediğimde eğer yapılışını görmemiş olsaydım, ekmek olmadığına inanamazdım. Ve gerçekten çok aç hissetmeme rağmen sadece  2 ince dilim saatlerce tok tutmuştu.
‘Ekmeğimizin’ ana maddesi keten tohumu mini minnacık olmasına rağmen etkisi çok büyük. Antik Çağ’ın en ilginç toplumlarından Mısırlılara göre tanrıların ilk yarattığı bitki keten tohumuymuş. İnsanlar, yüzlerce yıl süren deneyimleri sonucunda bu çok değerli tohumu nasıl kullanabildiklerini iyice öğrenmişler. Sapından kumaş, tohumundan ilaç hazırlamışlar. Sonrasında içindeki yağı çıkartmışlar ve bu yağın zeytinyağıyla hemen hemen aynı etkide olduğunu keşfetmişler.
Yararı çok: herşeyden evvel bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor ve  kanser önleyici etkisi var. Allerjik semptomları azaltıyor, ameliyat sonrası toparlanma sürecine yardımcı oluyor. Enerji veriyor, içerdiği Omega-3 sayesinde damarlarımızı koruyor, sindirimde yardımcı oluyor. Ödeme karşı olumlu etkisi var, saçlarımıza ve cildimizde de gözle görünür değişikliklere sebep olabiliyor. Kısacası Mısır mitolojisindeki yerini fazlasıyla hak ediyor.

Kaynak: Natursziget’ten çeviri


Malzemeler:
400 gr. öğütülmüş keten tohumu
100 gr. rendelenmiş elma
100 gr. ay çiçeği çekirdeği
100 gr. rendelenmiş mor soğan
6-8 tane küçük parçalara kesilmiş kurutulmuş domates (yeşil soğan veya kereviz sapı da olabilir, değişik tatları denemek çok zevkli)
50 ml su
tuz


Keten tohumunu blenderden geçirirken suyu  ekleyelim, böylece karışımı kolayca homojen hale getirelim.  Sonra bütün malzemeleri elle iyice karıştıralım. Dikkat edelim ki soğan ve domatesler  her yere eşit şekilde dağılsın.
Karışımı streç film yardımıyla rulo yapalım, hamuru iyice sıkıştıralım, yani sert bir şekil elde edelim. İsteyen mutfaktan herhangi bir kalıp da kullanabilir, ilk keresinde ben yuvarlak, ortası delikli kek kabını kullandım, ama şekli de derin olduğu için hamuru tamamen sıkıştıramadım. Elle yapmak çok daha iyi bir sonuç veriyor.
Streç filmi çıkardıktan sonra ekmeğimizi dilim dilim kesip tepsiye yerleştirelim ve bir iki saat boyunca 45 derecede fan çalıştırıp kurutalım. Kurutma sırasında fırının kapısı aralıklı açık kalsın.
Tadına doymayacaksınız! 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder