İlk yediğimde eğer yapılışını görmemiş
olsaydım, ekmek olmadığına inanamazdım. Ve gerçekten çok aç hissetmeme rağmen
sadece 2 ince dilim saatlerce tok
tutmuştu.
‘Ekmeğimizin’ ana maddesi keten tohumu mini
minnacık olmasına rağmen etkisi çok büyük. Antik Çağ’ın en ilginç
toplumlarından Mısırlılara göre tanrıların ilk yarattığı bitki keten tohumuymuş.
İnsanlar, yüzlerce yıl süren deneyimleri sonucunda bu çok değerli tohumu nasıl
kullanabildiklerini iyice öğrenmişler. Sapından kumaş, tohumundan ilaç
hazırlamışlar. Sonrasında içindeki yağı çıkartmışlar ve bu yağın zeytinyağıyla
hemen hemen aynı etkide olduğunu keşfetmişler.
Yararı çok: herşeyden evvel bağışıklık
sistemimizi güçlendiriyor ve kanser
önleyici etkisi var. Allerjik semptomları azaltıyor, ameliyat sonrası
toparlanma sürecine yardımcı oluyor. Enerji veriyor, içerdiği Omega-3 sayesinde
damarlarımızı koruyor, sindirimde yardımcı oluyor. Ödeme karşı olumlu etkisi
var, saçlarımıza ve cildimizde de gözle görünür değişikliklere sebep olabiliyor.
Kısacası Mısır mitolojisindeki yerini fazlasıyla hak ediyor.
Kaynak: Natursziget’ten çeviri
Malzemeler:
400 gr. öğütülmüş
keten tohumu
100 gr. rendelenmiş
elma
100 gr. ay çiçeği
çekirdeği
100 gr. rendelenmiş
mor soğan
6-8 tane küçük
parçalara kesilmiş kurutulmuş domates (yeşil soğan veya kereviz sapı da
olabilir, değişik tatları denemek çok zevkli)
50 ml su
tuz
Keten tohumunu
blenderden geçirirken suyu ekleyelim, böylece
karışımı kolayca homojen hale getirelim.
Sonra bütün malzemeleri elle iyice karıştıralım. Dikkat edelim ki soğan
ve domatesler her yere eşit şekilde
dağılsın.
Karışımı streç film
yardımıyla rulo yapalım, hamuru iyice sıkıştıralım, yani sert bir şekil elde edelim. İsteyen mutfaktan herhangi bir kalıp da kullanabilir,
ilk keresinde ben yuvarlak, ortası delikli kek kabını kullandım, ama şekli de derin olduğu
için hamuru tamamen sıkıştıramadım. Elle yapmak çok daha iyi bir sonuç
veriyor.
Streç filmi
çıkardıktan sonra ekmeğimizi dilim dilim kesip tepsiye yerleştirelim ve bir iki saat boyunca 45
derecede fan çalıştırıp kurutalım. Kurutma sırasında fırının kapısı aralıklı açık kalsın.
Tadına doymayacaksınız!
Tarifin kaynaği: http://gittarawfood.blogspot.com/2011/08/nyers-lenmag-kenyer.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder